Bij onweer geen training

Op open vlakte is het dan te gevaarlijk

Wanneer er onweer en bliksem wordt voorspeld wordt er niet getraind en/of gespeeld op de beachvelden.

Hieronder diverse tips:

  • Zorg dat u binnen bent als het noodweer losbreekt. Het huis is een veilige plek. Berg losse spullen uit uw tuin op in de woning of schuur.
  • Plaats uw auto, als dat kan, onder een stevige overkapping of nog liever in een schuur of garage. Zo voorkomt u schade aan uw auto.
  • Op het moment dat u uw haartjes op bv uw armen overeind voelt komen te staan en er een statisch gevoel optreedt, kunt u ervan uitgaan dat de bliksem in uw directe omgeving kan inslaan. Doe dan het volgende: Ga direct gehurkt zitten met uw voeten tegen elkaar. Plaats uw handen over uw oren en uw hoofd tussen uw knieën. Maak uzelf zo klein mogelijk en probeer zo min mogelijk contact te maken met de grond.
  • Bent u onderweg met de auto, dan loopt u vrijwel geen gevaar. De auto voert de stroom, mits u de deuren en ramen dicht heeft, naar de grond.
  • Bent u op het water, dan bent u onderdeks in principe wel veilig. Wel is het zeer aan te raden een bliksemafleider op de boot te hebben in de vorm van metalen kabels die met het einde in het water liggen.
  • Overvalt het slechte weer u toch als u in een open veld bent. Dan moet u zich zo klein mogelijk maken. U kunt de voeten het best zo dicht mogelijk tegen elkaar houden, in verband met de zogeheten stapspanning, die koeien en paarden nog wel eens fataal is.
  • Schuil nooit onder een boom. Hoge objecten hebben meer kans op een inslag, omdat ze stroom beter geleiden dan lucht. Slaat de bliksem in een boom, dan is de kans groot dat de boom ontploft door de grote weerstand die de stroom ondervindt in de stam.